KATASTROFİK SAĞLIK HARCAMALARINDA KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİN ROLÜ - AKMAN, Eren; KOPUZ, Koray (Journal of Healthcare Management and Leadership, 2021)
Bireyler yaşamlarını devam ettirebilmek için sağlık hizmetlerini kullanmak zorundadır. Kullandıkları hizmetin karşılığında yaptıkları harcamalar, hanehalkı üzerinde olumsuz etki oluşturabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hanehalkının temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra gelirinin %40’ına eşit ya da daha fazla miktarda sağlığa yönelik yaptıkları harcamalar katastrofik sağlık harcamaları olarak adlandırılmaktadır. Bu harcamalar en çok engelli, yaşlı, yataklı tedavi görmüş ve kronik hastalığı olan bireyler ve aileleri tarafından yapılmaktadır. Katastrofik sağlık harcamaları, tedavi edici sağlık hizmetlerine yapılan harcamalardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, koruyucu sağlık hizmetleriyle bireyler hastalıklardan korunabilirse, tedaviye duyulan ihtiyaç ve katastrofik sağlık harcamaları da büyük oranda azalabilir. Bu çalışmanın amacı, katastrofik sağlık harcamalarının azaltılmasında koruyucu sağlık hizmetlerinin rolünü belirtmektir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliği sağlık profesyonelleri ve devletler tarafından bilinmekte ancak, uygulamada bazı engeller bulunmaktadır. Bu engellerin kaldırılarak koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için gerekli politikaların düzenlenmesinin hem toplumlar hem de devletler için mali avantaj sağlayabileceği düşünülmektedir.
Keywords: Health Policy; Sağlık; Cepten Ödemeler; Katastrofik Sağlık Harcamaları; Koruyucu Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikası; Health; Out-of-pocket Expenditures; Catastrophic Health Expenditures; Preventive Healthcare Services; 1. No poverty; 3. Good health