Yapay Zekâ Hazırlık Endeksi Kapsamında Karşılaştırmalı Analiz: Türkiye ve AB Üyesi Ülkeler - Şen, Alper Tunga (Uluslararasi Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD), 2025)
Günümüzde yapay zekâ adından çok daha fazla söz ettirmektedir. Devletler yapay zekâ ile ilgili birçok farklı faaliyet içerisinde yer alsa dahi öncelikli amaçları gelecekte yapay zekâ politikalarına yön veren ülkeler arasında yer almaktır. Diğer yandan uluslararası kuruluşlar da (IMF, BM, Dünya Bankası vb.) yapay zekâ ile ilgili çalışmalarına hız vermişlerdir. Çalışmanın esas amacı Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ilk kez 2024 yılında yayınlanmış olan ''Yapay Zekâ Hazırlık Endeksi'' (AIPI) kapsamında elde edilen verilerden yola çıkılarak Türkiye’nin AB üyesi ülkelerle karşılaştırmasıdır. Bu sayede Türkiye’nin diğer ülkelerle karşılaştırması yapılmış, hangi hususlarda daha fazla faaliyet göstermesi gerektiği hususunda çıkarımlar yapılmıştır. Çalışmanın önemli sonuçları arasında AIP endeksi içerisinde yer alan at boyutlardan biri olan ''İnsan Sermayesi ve İşgücü Piyasası Politikaları'' alt boyutunda Türkiye endeks ortalamasına yakınken, ''Düzenleme ve Etik'' alt boyutunda ise ortalamanın biraz gerisinde kalmıştır. Ayrıca endeksin bu iki alt boyuttan ciddi düzeyde etkilendiği de önemli sonuçlar arasında yer almaktadır. Bu sebeple Türkiye’nin özellikle bu iki alt boyutu etkileyen faktörler özelinde geleceğe dönük faaliyetler gerçekleştirmesi gelecekte söz sahibi ülkeler arasında yer alması açısından önemlidir.