Öğretmen Adaylarının İlk Yardım Bilgi Düzeyleri: Kastamonu Üniversitesi Örneği - ORHAN, Sema İrem; AYDIN, Abdullah (Kastamonu Egitim Dergisi, 2020)
İlk yardım uygulamaları zamanında tatbik edildiğinde hayat kurtaran pratik uygulamalar olup, ilk yardım müdahalesi gerektiren vakalar yüksek aktivite ve merak duygusuna sahip küçük yaşlardaki bireylerde sıklıkla görülmektedir. Günümüzde henüz her eğitim kurumunda aktif bir sağlık birimi ve görevlisi bulunmadığı gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda, öğretmenler söz konusu ilk yardım müdahalelerini yapacak kişiler arasında ilk sırada yer almaktadırlar. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, geleceğin öğretmenleri olacak olan ve Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören öğretmen adaylarının, ilk yardım bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen bilgiler ışığında durum hakkında betimleyici çıkarımların ortaya konulmasıdır. Araştırmaya 2038 öğretmen adayı katılmış ve veri toplamak için 30 soruluk bir anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilere göre öğretmen adaylarının %96’sı ilk yardım eğitiminin gerekli olduğunu ifade etmişlerdir. Öğretmen adaylarının %57’si daha önce ilk yardım eğitimi aldığını, bu eğitimi alanların %69’u ilk yardım eğitimini ders olarak, %31’i ise ehliyet kursunda aldıklarını ifade etmişlerdir. İlk yardım eğitiminin eğitim fakültelerindeki tüm öğretmenlik programları için zorunlu olması önerilmektedir.
Keywords: 4. Education