ÜST BİLİŞSEL AKTİVİTE İLE DESTEKLENMİŞ ARGÜMANTASYON TABANLI BİLİM ÖĞRENME YAKLAŞIMININ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BAŞARISINA ETKİSİ - Bozkurt, Rahşan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bu çalışma, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliğinde öğrenim gören 3.sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının ve üst bilişsel aktiviteyle desteklenmiş argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımın öğrencilerin fen başarısına etkisini araştırmaktır. Çalışma Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları-I dersini alan 69 öğrencinin katılımıyla 10 haftada gerçekleştirilmiştir. Çalışma gruplarından birinde ATBÖ yaklaşımı, birinde ATBÖ ve üst bilişsel aktivite olarak günlük yazmanın uygulaması, diğerinde ise geleneksel yaklaşım yöntemi uygulanmıştır. Araştırma yöntemi olarak deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu desen, veri toplama yöntemlerinden nicel yöntem tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak 25 sorudan oluşan başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Uygulama sonunda her gruptan seçilen 6 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere göre, gruplar arasında anlamlı bir farkın olduğu, bu farkın ATBÖ yaklaşımının uygulandığı sınıflar lehine olduğu, ATBÖ ve üst bilişsel aktivite ile desteklenmiş ATBÖ grupları arasında ise çok az anlamlı bir farkın üst bilişsel aktivite ile desteklenmiş ATBÖ grubu lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci görüşmelerinden elde edilen sonuçların analizi, öğrencilerin ATBÖ uygulamalarından memnun oldukları, dersi farklı ve kalıcı kıldığı, grup içi ve gruplar arası işbirliğini sağladığı, bilimsel düşünme sürecini gerçekleştirdiği, meslek hayatlarında bu yöntemi tercih edecekleri, özgüven ve eleştirel düşünme bakış açısını kazandırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca günlük yazmanın öğrenmeyi sağladığı, öğrencilerin yapmış oldukları deneyleri gözden geçirerek daha fazla hatırlamayı ve günlük yaşantıya aktarılmasını sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Keywords: Fen eğitimi, argümantasyon, üst biliş, fen başarısı, öğrenme amaçlı yazma.