Tohum Bahçelerinde Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Uygun Elementlerin Belirlenmesi - Şevik, Hakan (My University, 2024)
Genetik çeşitlilik gelecekte olması muhtemel, bu günden tahmin edilemeyen risklere karşı en önemli savunma mekanizmasıdır ve populasyonların devamlılığının garanti altına alınması için mutlaka korunmalıdır. Ancak, birim alandan daha fazla ürün alınabilmesi amacıyla kurulan tohum bahçelerinde, genetik çeşitlilik önemli oranda azalmaktadır. Oysa tohum bahçelerinden elde edilen tohumlardan yetiştirilen fidanlar binlerce hektarlık alanların ağaçlandırılmasında kullanılmakta ve tohum bahçelerinde meydana gelen genetik daralmanın yansıması çok geniş sahalarda görülebilmektedir. Bundan dolayı tohum bahçelerinde genetik çeşitliliğin belirlenmesi ayrı bir önem taşımaktadır. Bugüne kadar yapılan genetik varyasyon çalışmaları, morfolojik karakterlere dayalı olarak başlamış, bu konuda yeterli bilgiler edinildikten sonra detay bilgilere izoenzim ve DNA çalışmaları ile ulaşılmıştır. Morfolojik karakterlerin istenilen amaca tam olarak hizmet edememesi, izoenzim analizleri ve DNA markerlarının ise hem uygulanmasının zor hem de de pahalı olması dolayısıyla daha ucuz ve kolay uygulanabilir, aynı zamanda güvenilir sonuçlar veren yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, genetik çeşitliliğin belirlenmesinde özellikle tohum bahçelerinde kullanımı oldukça kolay ve güvenilir bir yöntemin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında element analizi yöntemi ile genetik çeşitliliğin belirlenmesinde en uygun organ ve elementler belirlenmeye çalışılacaktır. İstenilen sonuçlara ulaşılması durumunda tohum bahçeleri başta olmak üzere özellikle orman ağaçlarında genetik çeşitliliğin kolay, ucuz, hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlenebilmesi için yeni bir yöntemin geliştirilmesi sağlanmış olacaktır.