1867-1878 TARİHLERİ ARASINDA OSMANLI BASININDA ALİ SUAVİ'NİN YERİ VE ÖNEMİ - TINIK, DİLEK (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Çok yönlü bir gazeteci ve Tanzimat aydını olan Ali Suavi; dönemin fikir akımları olan Türkçülük, İslamcılık ve Batıcılıktan etkilenmiş bir kimsedir. Çıkarmış olduğu gazetelerde pek çok konuya değinmiştir. Bunun yanı sıra, kitapları ve tercüme eserleri de bulunmaktadır. Muhalif bir kimlik olarak karşımıza çıkan Suavi, Batının ilerlemesinden etkilenmiş ve Osmanlı Devleti'nin o dönemde Batı‟daki gelişmelerden faydalanması gerektiğine inanmıştır. Tenkitleri yüzünden sürgün edilmesinin yanında, yazıları sansürlenmiş ve hatta gazetesi kapatılmıştır. Çalışmanın konusunu oluşturan Ali Suavi'nin Osmanlı basınındaki yeri, yayınlanmış yazıları ışığında ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, dikkat çekici farklı yorum ve yazıların yanına bazı değerlendirmeler eklenmiştir. Ali Suavi hakkında yapılan çalışmaların az olduğu saptanmıştır. Özellikle tarihsel açıdan Suavi'nin değerlendirilmesi yeterli boyutta değildir. ÇalıĢmanın sonunda bahsedilen gazete ve belgelerden alınan metinler ekler kısmında bulunmaktadır.
Keywords: Ali Suavi, Tanzimat Aydını, Meşrutiyet, Türkçülük, İslamcılık, Batıcılık