Trafik kaza kara noktalarının tespiti ve incelenmesi (Kastamonu örneği) - Sağlık, Yasemin (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Günümüzde, dünya çapında hızla artmakta olan taşıt yoğunluğuna paralel olarak trafik kazalarının sayılarında da artış gözlenmektedir. Bu durum çözüm gerektiren bir sorun halini almıştır. Trafik kaza sayılarının azaltılabilmesi ve önlenebilmesi açısından gözlenen trafik kazalarının incelenmesi son derece önem arz etmektedir. Bu incelemelerde trafik kazalarının sıkça gözlemlendiği kısımlar olarak tanımlanabilen ‘trafik kaza kara noktalarının’ araştırılması gerekir. Dünya çapında karayollarında ki kazaların önüne geçebilmek için kara noktalar bulunup bu noktalarda eksiklikler giderilmeye çalışılmaktadır. Bu noktaların tespitinde birden fazla yöntem mevcuttur. Ülkemizde kara noktaların tespiti yapılırken Oran Kalite Kontrol Yöntemi kullanılır. Bu tez çalışmasının amacı, Kastamonu ilçesinde bulunan bağlantı yolları üzerinde ki kara noktaları, kara noktaların tespitinde kullanılan çeşitli yöntemleri kullanarak tespit etmektir. Bunun için, 2018 ile 2022 yılları arasında Kastamonu ilçesi bağlantı yollarında gerçekleşmiş trafik kazalarına ait veriler toplanmış ve kaza kara noktalarının tespitinde kullanılmıştır. Trafik kaza kara noktalarının tespitinde dört farklı yöntem kullanılmakta olup bu yöntemler; Oran Kalite Kontrol, Kaza Sayısı, Kaza Tekrar Oranı ve Eşdeğer Ağırlık Yöntemleridir. Bu yöntemlerden Kaza Sayısı, Kaza Tekrar Oranı ve Eşdeğer Ağırlık Yöntemlerinden hepsi için ayrı ayrı bir kritik değer belirlenmiş ve ulaşılan sonuçlar kendi içerisinde değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma yapılan bölgedeki trafik kazaları, yapıldıkları saat, oluşma nedeni ve yolun geometrisine göre incelenip analiz edilmiştir. Varsa trafik kaza kara noktalarını / kritik kaza noktalarını kara nokta veya kritik nokta yapan nedenler sıralanarak iyileştirme önerileri üretilmiştir.
Detection and investigation of traffic accidental land poi̇nts (Kastamonu example)
Keywords: Trafik, Kaza, Kara Nokta, Kastamonu, Yöntem, Karayolları