GTA YÖNTEMİ KULLANILARAK ÜRETİLEN SiC(p) ESASLI KAPLAMALARIN AŞINMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - Islak, Serkan; Yıldırım, M.Mustafa (e-Journal of New World Sciences Academy, 2009)
Bu çalışmada, GTA yöntemi kullanılarak alt tabaka malzemesi olarak seçilen 45Mn5 çeliğinin yüzeyine silisyum karbür (SiC) tozu kaplanmıştır. Farklı kaplama tozu miktarları kullanılarak yapılan kaplama işleminde numunelerin abrasiv aşınma özellikleri pim-disk test yöntemi ile belirlenmiştir. Kaplama bölgesinde oluşan mikroyapıların ve üretim parametrelerinin abrasiv aşınma üzerine etkileri araştırılmıştır. En iyi aşınma direnci 41.3 kJ/cm enerji girdisinde, 0.44 mmsn-1 üretim hızında ve 2.5 gr SiC ilavesinde elde edilmiştir. Ayrıca en yüksek mikro sertlik değeri 1250 HV0.2 olarak ölçülmüştür. Mikroyapıda oluşan M7C3, M2C ve FeSi2 fazlarının varlığında parçaların aşınma direncinde ve sertlik değerlerinde yükselme olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: GTA Yöntemi, Enerji Girdisi, Yüzey Alaşımlama, Abrasiv Aşınma, SiC Tozu