Kastamonu Yöresi Corylus Colurna L. (Türk Fındığı) Populasyonlarında Genetik Varyasyon - AYAN, Sezgin (My University, 2024)
Kökeni Türkiye olan ve en yaygın yayılışını Batı Karadeniz yöresinde gerçekleştiren Corylus colurna L. bu projede araştırma objesi alınmıştır. Projede; Kastamonu yöresindeki bilinen ve henüz literatüre girmemiş olan 6 populasyonda (Ağlı, Bozkurt, Daday, Pınarbaşı, Araç, Tosya), bilinçli örnekleme yapmak suretiyle ve her populasyonda en az 10 birey (Genotip) ve her genotipte 10 meyve kurulundan; ağaç morfolojisi ve meyve özellikleri karakterleri/besi değerleri baz alınarak populasyon içi ve populasyonlar arası genetik varyasyon ortaya konacaktır. Ayrıca, örneklenecek populasyonlarda; anıt ağaç, anıt meşcere ve genetik rezerv alanı tesciline yönelik tespit ve önerilerde bulunulacaktır. Anahtar Kelimeler: Türk Fındığı, Meyve özellikleri, Genetik çeşitlilik,