Ebü’ş-Şeyh ve Kitâbü’l-Azame Adlı Eseri - SICAK, Hüseyin (Turkiye Ilahiyat Arastirmalari Dergisi, 2022)
İslamî ilimlerin her birinde eserler vererek o ilmin tarihî gelişiminde ve ilmî tekamülünde katkı sağlayan çok yönlü âbidevî şahsiyetler vardır. Ebü’ş-Şeyh el-İsfahânî hicri IV. asrın önde gelen İslam âlimlerinden biri kabul edilmektedir. Yetiştirdiği talebeleri ve çeşitli alanlarda vücuda getirdiği eserleri ile temâyüz etmiştir. Onun Kitâbü’l-Azame adlı eseri İslamî literatür içinde önemli bir yere sahiptir. Allah’ın azamet ve kudretini ayet, hadis ve âsâr ile anlatan eser, konuları birbirinden farklı sonradan yazılan birçok kitaba kaynaklık etmiştir. Kitâbü’l-Azame üzerinde ülkemizde henüz akademik bir çalışma yapılmış değildir. Bu makale hem Ebü’ş-Şeyh’i hem de Kitâbü’l-Azame adlı eserini tanıtmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Ebü’ş-Şeyh; Kitâbü’l-Azame; İsfahan; Rivayet; Akaid; Hadith; Akâid; Ebü; Kitâbü; İsfahan; Din Araştırmaları; Religious Studies