Yerel seçimlerde seçmen tercihlerini etkileyen faktörler: Ankara örneği - Keçeci, Burak (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
çimler ve seçmen davranışları, bireylerin siyasal davranışlarının anlaşılması adına bilim insanlarının üzerinde sürekli çalıştıkları ve ilgilendikleri konulardan biri olması sebebiyle önem teşkil etmektedir. Bahsedilen bu konu başlıkları seçmenleri hal ve hareketlerini, karar verme süreçlerini ve siyasal katılım düzeylerini açıklayabilecek bir nitelik taşımaktadır. Seçmen davranışı birden fazla boyutun içerisinde barındıran, aynı zamanda birden fazla unsurun etkisi altında gerçekleşen davranışlar olarak tanımlanabilir. Seçmen davranışları bilim insanlarınca ciddi bir merak konusu olmuş ve bu davranışların hangi unsurlara göre değişiklik gösterdiği araştırılmıştır. Literatür incelemesi yapıldığında bu davranışların, sosyo-ekonomik, kültürel, demografik, sosyo-psikolojik, politik birçok unsura göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada bahsedilen bu etkenlerin seçmen davranışlarını nasıl etkilediği hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bilgiler dikkate alındığında çalışma toplamda dört bölümden oluşmuştur. Çalışmanın ilk bölümü giriş kısmı olarak planlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, seçmen davranışına ilişkin kavramsal çerçeve ele alınmıştır. Bu kavramsal çerçevenin içerisinde siyasal davranış, siyasal kültür, siyasal toplumsallaşma, siyasal katılım gibi kavramların açıklamaları yapılmış bu kavramların literatürde nasıl yer aldığı ve nasıl tanımlandığı anlatılmıştır. Birinci bölümün ikinci kısmında ise seçmen davranışları ile ilgili literatürde yer alan kuramlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise seçmen olarak nitelendirilen bireylerin davranışlarını etkileyen faktörler yapısal ve araçsal faktörler başlıkları altında incelenmiştir. Yapısal faktörler yerleşim yeri, din, parti bağlılığı, eğitim, cinsiyet, geçmişe yönelik oy verme, yaş ve aile olarak, araçsal faktörler ise aday, kişisel tutumlar, ekonomik unsurlar, psikolojik unsurlar ve medya olarak sıralanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümü olan uygulama kısmında ise yukarıda bahsi geçen unsurların seçmen davranışlarına olan etkisinin tespit edilebilmesi amacıyla saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma esasında Ankara ilinde yer alan 420 seçmene yüz yüze mülakat tekniği ile anket çalışması uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 23 Paket programı sayesinde analiz edilmiştir. İlgili analizler sonuncunda bazı sorular çapraz tablolar halinde analiz edilmiş, bazı soruların ise birbirleri ile uyumları incelenmiştir. Tüm bu sonuçlar neticesinde okuyucuların ve konu ile ilgilenenlerin ileride gerçekleşecek olan seçimler hakkında rahat yorum yapması hedeflenmiştir. Daha sonra konu ile ilgili araştırma yapacak olan kişilere ise yol gösterici bir çalışma olması hedeflenmiştir.
Keywords: Seçmen, Seçmen Davranışı, Siyaset, Seçmen Davranışı Kuramları, Ankara