KARİYER ESNEKLİĞİ ENVANTERİ (KEE): TÜRKÇEYE UYARLANMASI, GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Eryılmaz, Ali; Kara, Ahmet (Trakya Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı Kim (2019) tarafından geliştirilen Kariyer Esnekliği Envanterinin Türkçeye uyarlanmasını ve psikometrik özelliklerini incelemektir. Araştırmaya gönüllü 322 üniversite öğrencisi katılmıştır. Birinci düzeyde DFA bulgusunda KEE’nin uyum iyiliği değerlerinin kabul edilebilir düzeyde (χ2/df=3.35, GFI=.90, AGFI= .86 ve RMSEA= .08) olduğu görülürken ikinci düzeyde DFA bulgusunda KEE’nin uyum iyiliği değerlerinin (χ2/df=3.31, GFI=.90, AGFI= .86 ve RMSEA= .08) kabul edilebilir düzeyde olduğu saptanmıştır. Ayrıca KEE’nin bütünü için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı .66, kararsızlık alt boyutu için .71, aktif uyum alt boyutu için .81 ve esnek düşünme alt boyutu için .69 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca KEE’nin bütünü için test-tekrar test korelasyon katsayısı .77, kararsızlık alt boyutu için .79, aktif uyum alt boyutu için .79 ve esnek düşünme alt boyutu için .76 olarak belirlenmiştir. Tüm bu bulgular, KEE’nin yeterli seviyede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ispatlamıştır.
Keywords: Psychological Counseling and Guidance (Other); Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Diğer); Kariyer esnekliği envanteri; doğrulayıcı faktör analizi; güvenirlik; geçerlilik