Örgütsel Stres, Örgütsel Bağlılık ve Öğrenilmiş Güçlülük İlişkisi Üzerine Bir Araştırma - Bilgili, Hande; Tekin, Erol (OPUS - Uluslararasi Toplum Arastirmalari Dergisi, 2019)
Bireyler orgutlerde yasanan esitsizlik, rol belirsizligi, zaman baskisi, is yukunun fazla olmasi gibi nedenlerden dolayi strese maruz kalabilmektedirler. Orgutlerde yasanan stres; yoneticiler, calisanlar ve orgutun cikarlari acisindan oldukca onem tasimaktadir. Cunku makul seviyede stres olumlu etkiler ortaya cikarmasina ragmen orgutsel stres motivasyon, performans, is tatmini, iletisim ve orgutsel baglilik gibi orgutsel konularda cogu kez olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu baglamda calismanin temel amaci; orgutsel stres, orgutsel baglilik ve ogrenilmis gucluluk arasindaki iliskiyi incelemektir. Bu amac cercevesinde kamu universitelerinde calisan 226 ogretim elemani uzerinde anket calismasi gerceklestirilmistir. Toplanan veriler SPSS 23.0 programi ile analiz edilmistir. Elde edilen verilere faktor, korelasyon ve regresyon analizleleri uygulanarak hipotezler test edilmistir. Analizler sonucunda; orgutsel stresin orgutsel bagliligi azalttigi gorulmustur. Ayrica ogrenilmis guclulugun orgutsel stresi onleme noktasinda etkisinin oldugu bulunmustur. Son olarak ogrenilmis guclulugun orgutsel bagliligi arttirici bir etkiye sahip oldugu da tespit edilmistir. Calisma orgutsel baglilik, orgutsel stres ve ogrenilmis gucluluk kavramlarini birlikte ele almasi acisindan yazina katkida bulumayi hedeflemektedir