Çeşitli Ekstraksiyon Teknikleri İle Elde Edilen Diplotaxis Tenuifolia (Yabani Roka) Bitki Ekstraktlarının Antiproliferatif Ve Antimikrobiyal Özelliklerinin İncelenmesi - Tüfekci, Enis Fuat (My University, 2024)
Bitkiler çok eski zamanlardan bu yana gıda maddesi, baharat ve içecek olarak kullanılmakta ve tıbbi özelliklerinden de faydalanılmaktadır. D. tenuifolia (L.) (yabani roka) bitkisi yeryüzünde çok geniş bir coğrafyaya dağılmıştır ve Türkiye’de de hemen hemen her bölgede rastlanmaktadır. Özellikle İtalyan ve Fransız mutfağında D. tenuifolia oldukça sık tüketilmektedir. Bu bitkinin içerdiği antioksidanların sağlık üzerinde önemli rolü bulunduğu ve polifenol ekstraktlarının apoptotik ve antiproliferatif etkilerinin olduğu da belirlenmiştir. Proje çalışması kapsamında da pek çok biyoaktif bileşenin izole edilmesini sağlayabilecek farklı ekstraksiyon yöntemleri ile D. tenuifolia’nın toprak üstü kısımlarından elde edilen ekstraktlarının karşılaştırmalı olarak antimikrobiyal, anti-quorum sensing ve antikanser özelliklerinin belirlenmesi planlanmıştır. Ayrıca, ekstraktların en etkili dozu ile muamele edilen hücrelerin apoptotik ve otofajik gen ifade seviyelerindeki değişimlerinin moleküler seviyede de incelenmesi hedeflenmektedir. Böylece sofralarda yer alan yenebilen bir bitki olan D. tenuifolia’nın biyolojik etkinliği hakkında kapsamlı ön veriler elde edilmiş olacak, literatüre katkı sağlayabilecek ve ilaç hammaddesi olma potansiyeli konusunda da fikir edinilebilecektir.