FEMINISM AND WOMEN'S STUDIES IN ART FROM 2000S TO THE PRESENT - AYDIN ÖZEL, Kader; İLDEN, Serkan (ASOS Yayinevi, 2022)
2000’lerden günümüze sanatta feminizm konusunun küreselleşen dünya olgusu içerisindeki yeri irdelenerek başlıca feminist kadın sanatçı eserleri üzerinden incelenmiş ve eleştirel yorumlamalar yapılmıştır. Postmodern sanatın etkisinin devam etmekle birlikte yeni sanatsal arayışların kapısının aralandığı günümüz sanatında cereyan eden değişim ve gelişimler sanatsal üretim ve tüketim sürecinde yeni oluşumların gerçekleşmesine neden olmuştur. Bilişim teknolojisinin getirdiği yeni dünya düzeni sayesinde bilgiye ulaşmak artık eski yaşam standartlarının üzerinde bir kolaylık sağlamaktadır. Yaşamsal her konu, gerçekleşen her yeni olay ve olgu sanatın temel konusu olurken bunu ele alış biçimi tamamen sanatçının kendine özgüdür. Feminist sanatla birlikte bu özgün sanat anlayışı bambaşka bir boyut kazanmıştır. Çoğunlukla kendi bedenleri üzerinden mesaj verme amaçlı sanatsal performanslar sergileyen sanatçılar hatrı sayılır bir yankı oluşturmayı başarmışlardır. Gerçekleştirdikleri kadın çalışmalarında olumlu ya da olumsuz tepkiler alma amacı gütmeksizin yalnızca verdiği mesaja odaklanan feminist sanatçılar, kadının bitmek bilmez bir sanat imgesi, nesnesi ya da konusu oluşunu günümüz sanatında iddialı örneklerle sergilemektedirler. Güncel sanat içerisinde kendine önemli bir yer edinen kadın bedeni temelli kadın çalışmalarının feminist sanat ışığında incelenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda elde edilen kaynaklar taranarak 2000’lerden günümüze kadar gerçekleşen feminist sanat yaklaşımları ve bu sanatsal üretimlerde aktif rol alan kadın sanatçılardan önde gelen birkaç sanatçının eserleri üzerine incelemelerde ve eleştirel yorumlarda bulunulmuştur.