Kastamonu’nun inanç turizmi açısından çekim gücü oluşturan değerlerinin araştırılması ve sınıflandırılması - Demir, Ayşe (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
İnanç turizminin, son yıllarda diğer turizm çeşitleri arasında öne çıktığı, ülke ekonomileri için önemli bir seçenek olduğu görülmektedir. Bir inancı timsal eden somut ve somut olmayan kültürel miras ögesi varlıklar inanç turizmi açısından önemli birer çekim gücünü oluşturmaktadır. Türkiye her üç semavi din için önemli somut ve somut olmayan değerlere sahiptir. Ülkemizde inanç turizmi kapsamında özellikle İslamiyet’e ait birçok kutsal mekân ve değerlere sahip olan illerden biri de Kastamonu’dur. Bu çalışmanın amacı, Kastamonu’da İslamiyet inancı açısından çekim gücü oluşturan değerlerin neler olduğunun tespit edilmesi ve sınıflandırılmasıdır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılan tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma amaçlarına erişilebilmesi için öncelikle ilgili yazın derinlemesine taranmış, tezin kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Sonrasında ise Kastamonu kent merkezinde yaşayan İslamiyet inancına ve Kastamonu’nun İslami eserlerine hâkim bireylerden bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırma sorularına geçerli ve güvenilir yanıtlar oluşturulacağına inanılan bir görüşme formu geliştirilmiş ve yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Katılımcılardan elde edilen bilgiler değerlendirilerek bazı önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda Kastamonu’nun inanç açısından çekim gücü oluşturan değerlerinin Kutsal Mekânlar, Kutsal Zatlar, Kutsal Olaylar, Kutsal Eşyalar ve Kutsal Sular olarak sınıflandırılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca tarihi, dini ve kültürel anlamda potansiyeli yüksek olan Kastamonu ilinin, oluşturulan sınıflamayla karakterize edilen bu potansiyelden yeteri kadar yararlanamadığı sonucuna varılmıştır. Kastamonu ilinin inanç turizmi kapsamında gelişiminin sağlaması için de öneriler sunulmuştur.
Keywords: İnanç, turizm, inanç turizmi, Kastamonu