Sultani Üzüm İle Zenginleştirilmiş Yoğurtların Bazı Özelliklerinin Araştırılması - KAHYAOĞLU, Deren TAHMAS (My University, 2024)
Süt ve süt ürünleri asırlardır insanlar tarafından tüketilen besleyici ürünlerdir. Sütün besleyiciliğine rağmen uzun ömürlü olmaması, çabuk bozulan bir ürün olması sebebiyle farklı şekillerde değerlendirilmiştir. Sütten sonra en çok tüketilen ürün ise yoğurttur. Bu besleyici ürün; sütün laktik asit bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii spp. bulgaricus tarafından fermentasyona uğratılması sonucu oluşmaktadır. Fermente ürünlere ilgi her geçen yıl daha da artmaktadır. Bunun sebebi lezzet ve tat vermesinin yanında sağlık açısından önemli rol almalarıdır. Protein, kalsiyum ve kuru madde bakımından zengin olması yoğurdu en çok tercih edilen fermente ürün yapmaktadır. Buna rağmen yoğurt tüketimi hala istenilen düzeylerde değildir. Bu sebeple yoğurda katılabilecek bazı ürünler ile yoğurda rağbetin artırılması amaçlanmaktadır. Sultani üzüm katılması ile yoğurdu sade tüketemeyenler için farklı bir ürün, aynı zamanda içine katılan ürünün fonksiyonel bir ürün olması ile de sağlık açısından yapıcı etkisi olan yeni bir ürün ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu faydalar göz önünde bulundurularak yurtiçi ve yurtdışında yoğurtlara pek çok farklı meyve ilave edilerek yeni ürünler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yoğurt içerisine katılan meyvelerin sadece lezzet verici nitelikte değil, fonksiyonel özellikleri olan ürünler olmasına dikkat edilmektedir. Sultani üzüm içerik bakımından zengin bir üründür. Yapısında fenolik bileşikler, mineral maddeler, karbonhidratlar ve proteinleri barındırmaktadır. Bu sebeple yapılacak olan çalışma ile ülkemizde üretimi yapılan sultani üzüm katılarak üretilecek yoğurdun bazı fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri yapılacak ve ülke ekonomisine yapacağı olası katkı belirlenecektir.