Caryophyllaceae familyasına ait bazı türlerin antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi - El Gheriani, Hajer M. Seçhayer (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalışmada, bu familyaya ait 10 tür (Stellaria media, Holosteum umbellatum, Silene dichotoma, Silene supine, Silene vulgaris, Cerastium chlorifolium, Silene alba ve Silene aegyptiaca) toplanmış ve 15 mikroorganizmaya (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Candida albicans DSMZ 1386, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044) karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi, MİK ve MBK/MFK yöntemleri ile test edilmiştir. Ayrıca bu bitkilerin aktiviteleri standart antibiyotiklerin (Kanamycin 30 µg, Streptomycin 10 µg, Meropenem 10 µg, Vancomycin 30 µg, Ampicillin 10 µg, Gentamicin 10 µg, Ofloxacin 5 µg, Linocomycin 2 µg, Ceftazidime 30 µg ve Tetracycline 30 µg) aktiviteleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, S. alba tüm mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etki sergilemiş olmasına karşın, S. media ve S. vulgaris’in etkisi nispeten daha düşük düzeyde olmuştur. Meropenem 10 µg E. faecium, P. fluorescens ve C. albicans haricindeki tüm mikroorganizmalara karşı yüksek etki sergiliyor iken, Linocomycin 2 µg sadece S. aureus ve S. epidermidis olmak üzere iki mikroorganizma üzerinde etkili olmuştur. Bitki ekstraktlarının 15 mikroorganizma üzerinde oluşturdukları minimum inhibitör konsantrasyonlarının (MİK) 100 µg/mL ve 3.125 µg/mL arasında değişen değerlerde olduğu gözlemlenmiştir. Minimum Bakterisidal Konsantrasyon (MBK) ve Minimum Fungisidal Konsantrasyon (MFK) testlerinin her ikisi de MİK test sonuçları ile benzerlik göstermiştir.
Investigation of the antimicrobial activity of some species belonging to Caryophyllaceae family
Keywords: Antimikrobiyal aktivite, Caryophyllaceae, disk difüzyon testi, minimum inhibitör konsantrasyonu, MİK, minimum bakterisidal konsantrasyonu, MBK, minimum fungisidal konsantrasyonu, MFK