ÖĞRETMEN YETKİNLİKLERİ VE ÖĞRENCİ BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - AKARSU, Nevin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Gelişen bilimsel ve teknolojik bulgular beraberinde insanların kendilerini ve yetkinliklerini de geliştirmesini gerekli kılmaktadır. Bilim ve teknoloji eğitim alanında karşımıza fen bilimleri olarak çıkmaktadır. Eğitim temel öğelerinden biri olan öğretmenler fen bilimlerinde öğrenci performansının artırılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Bu bağlamda öğretmen yetkinliklerinin ve öğrenci başarısının birbiri ile ilişkili olarak incelenmesi önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın amacı OHIO Öğretmen Yetkinlik Ölçeğinden elde edilen verilerden yararlanarak öğretmen yetkinlik düzeylerini ve öğrenci fen başarısını çeşitli değişkenler açısından açıklamaktır. Bu araştırmada maksimum çeşitlilik yöntemi ile belirlenen 65 okulda görev yapan 118 fen bilimleri öğretmenin öğretmen yetkinliği ölçülmüş ve 4325 ortaöğretim 8. Sınıf öğrencisinin okullardaki bir yıl boyunca fen başarı puanları takip edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde öğrencilerinin fen başarısı ile çalışmada kullanılan ölçeklerden elde edilen veriler arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmen yetkinlikleri ile fen başarıları arasında öğrenci başarısını açıklayan öğretmen yetkinliği açıklanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ışığında öğrenci başarısını ve öğretmen yetkinliklerini açıklayan özelliklerden yola çıkarak araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: OHIO öğretmen yetkinlik ölçeği, fen bilimleri, fen başarısı