ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ İLE FEN VE MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN TÜBİTAK PROJE ETKİNLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - SAYIR, EMİNE (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bu araştırmada, ortaokul öğrencileri ile fen ve matematik öğretmenlerinin TÜBİTAK araştırma projelerine yönelik görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından (cinsiyet, yaş, anne ve babanın eğitim durumu, aile gelir düzeyi, katılım sağlanan il merkezi, okul türü, kıdem vb.) incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Kastamonu, Samsun ve Ankara ilinde bilim sergilerine ve araştırma projelerine katılan 458 ortaokul öğrencisi ve 150 rehber öğretmen katılmıştır. Çalışma sürecince, nicel araştırma ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılarak öğrenci tutumlarını ölçmeye yönelik 5’li likert tipinde “Fen Bilimleri Araştırma Projelerine Yönelik Tutum Ölçeği” geliştirilmiştir. Öğretmen tutumlarını ölçmek için ise Grote (1995) tarafından geliştirilen ve Tortop (2013) tarafından Türkçeye çevirilen “Bilim Şenliği ve Fen Projelerine Yönelik Tutumsal İfadeler Ölçeği” kullanılmıştır. Ayrıca öğrenciler ve öğretmenler ile araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci 3 ay sürmüştür. Elde edilen nicel veriler SPSS 18.0 paket programı ile nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulguların analizinde verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle parametrik olmayan yöntemlerden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Öğrenciler ve öğretmenler ile yapılan görüşmeler ise transkript edilerek alıntılar yapılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin ve öğretmenlerin araştırma projelerine yönelik tutumları ve düşünceleri çeşitli değişkenler altında toplanarak ifade edilmiştir. Genel bir değerlendirme yapıldığında araştırma projelerinin öğrenciler ve öğretmenler tarafından oldukça kabul gördüğü ve başarılarını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Proje temelli öğrenme, araştırma projesi, bilim şenlikleri, görüşme, tutum.