Harlem Rönesansı'nın Amerikan Resim Sanatı Üzerine Etkileri - AYDIN, Aysun (YEDI: Journal of Art, Design and Science, 2020)
Harlem Rönesansı, ırkçılığın yaygın olduğu bir toplumda hak ve özgürlüklerinden mahrum olan Afro-Amerikalı aydınların ve sanatçıların kültürel kimliklerini keşfettiği bir dönemdir. Afro-Amerikalıları siyasi alanda temsil edecek bir sesin eksikliği ve ülkedeki yaygın ırkçı tutum, pek çok Afro-Amerikalının kendisini sanatsal yollarla ifade etmesini sağlamıştır. Sanatsal üretimlerde bulunma yarışı Afro-Amerikalılar için sadece kendilerini ekonomik yönden güçlendirmenin bir yolu değil, aynı zamanda ırksal onurlarını sergilemenin de bir yolu olmuştur. Bu kültürel hareketin net bir zaman çizgisi olmasa da yaklaşık olarak Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda başladığı ve 1930'lardaki Büyük Buhran'ın ortasında sona erdiği söylenebilir. Bu makalede Harlem Rönesansı hareketinin yol açtığı Amerikan resim sanatındaki değişimin 1920’lerden 1950’lere kadar olan serüveni incelenmiştir. Konu ile ilgili literatür taraması yapılmış olup, araştırma sürecinde elde edilen veriler; konu ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklar incelenerek elde edilmiştir.