Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının temel alındığı öğrenme ortamının 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve eleştirel düşünme becerilerine etkisi - Akkaş, Büşra Nur Çakan (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı; argümantasyon tabanlı bilim öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve eleştirel düşünmelerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada karma metot kullanılmıştır. Çalışma 2016-2017 eğitim öğretim yılının; güz yarıyılında, Kastamonu ilinde yer alan bir ortaokulda bir öğretmenle öğrenim gören iki farklı beşinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan sınıflardan biri deney grubu diğeri ise kontrol grubu olarak çalışma öncesinde rastgele belirlenmiştir. Hem deney grubu hem de kontrol grubunun dersleri araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Deney grubunun fen bilimleri dersleri ATBÖ yaklaşımına uygun etkinlikler ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise dersler düz anlatım, soru cevap, gösteri deneyleri gibi sıklıkla kullanılan öğretim teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Etkinlikler “Kuvvetin Büyüklüğünün Ölçülmesi” (Ü1) ve “Madde ve Değişim” (Ü2) üniteleri boyunca yürütülmüştür. Her iki ünitenin de başlangıcında ve sonunda grupların fen başarılarını belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla Ünite Tabanlı Akademik Başarı Testleri (ÜTABT) ve eleştirel düşünme becerilerini belirlemek için Eleştirel Düşünme Testi (EDT) ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen nicel verilere SPSS programında t-testi ve ANCOVA analizleri uygulanmıştır. Uygulamaların sona ermesiyle birlikte deney ve kontrol gruplarından altışar olmak üzere toplam 12 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler Nvivo 11 programında analiz edilerek tema ve kodlar oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde ATBÖ yaklaşımına uygun tasarlanan öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubunun kontrol grubuna göre akademik başarı testlerinde ve eleştirel düşünme testlerinde daha başarılı olduğu belirlenmiştir.
The effect of argumantation-based inquiry (ABI) approach on based learning environment academic achievement and critical thinking skills of 5th grade students
Keywords: Fen öğretimi, argümantasyon, argümantasyon tabanlı bilim öğrenme (ATBÖ) yaklaşımı, akademik başarı, eleştirel düşünme