Bâtıniliğin tarihi serüveni - Uluç, Güzel (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
İnsanlar tarih boyunca hep kendilerinden üstün bir varlığın ya da varlıkların olduğuna inanmışlardır. Çeşitli yollarla o varlıklara ya da varlığa hürmet ve ibadet etmişlerdir. Tüm bu inanç sistemlerine “Din “adı verilmiştir. Ayrıca Din kavramını ortaya koyan insanlar, dinlerinde ikililikler de çıkartmışlardır. Bu sadece farklı inanç esaslarını benimsemelerinden değil seküler yaşam tarzına olan eğilimlerinin zamanla artmasından da kaynaklanabilir. Dinlerde ikililikler ortaya çıkaranlar arasından seçilmiş olduklarını düşünenler, ilahlığını insanlara kabul ettirmeye çalışanlar ve hatta yeni bir dinin kurucuları olduklarını iddia edenler olmuştur. Antik Mısır inancının doyasıya yaşandığı dönemlerde, Firavunların sadece şekil ve zaman değiştirdiğini söylemek mümkündür. Çünkü hem Tanrı hem Kral olmak sadece Firavuna özgü kalmamıştır. Kral olarak nitelendirilmeseler de yeni bir dinin kurucuları da ilahlığını ortaya koyduğunda farklı bir mana çıkarmak çokta olası değildir. Esasen Antik Mısırlıların sadece Hermetik görüşleri değil ilah inançları da daha sonraki nesillerde yer edindiği söylenebilir. Daha sonra anlatılacak olan görüşlere bakıldığında konu daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Bu yüzden her inancın bir firavunu muhakkak olmuştur denilebilir. Gizli bir öğreti olan Hermetizm, Ezoterizm veya Bâtıniliğin tarihsel süreçte neler yaptığına ve bu inancın ne denli insanları etkilediği konusu bu tezde ele alınmaya çalışılmıştır.
Keywords: Hermetizm, ezoterizm, selçuklu devleti ve osmanlı imparatorluğu