Kastamonu İlinin 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Olması ve Etkilerine İlişkin Halkın Bakış Açısı - ÇAM, Oğuz; AVCI, Muharrem (MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi, 2021)
Araştırmanın amacı: Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecini değerlendirmek, ilin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yaşatmak, avantajlarını ve fırsatlarını değerlendirmek, şehirdeki inanç turizminin önündeki sorunları belirleyip çözüm önerileri sunmak, festivallerini, anma etkinliklerini, imaj profilini ve tanıtımını hem ulusal hem de uluslararası platformda çok önemli noktaya getirmek ve son olarak da turizm bilinci geliştirmektir. Araştırmanın önemi: Kastamonu İli dini açıdan Türkiye’de çok önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 17 bin evliyanın yaşadığı düşünülmekte bu da dini ve ruhsal açıdan inanç turizminin önemine vurgu yapmaktadır. Özellikle 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti oluşu markalaşma, reklam, tanıtım ve popülaritesi için pozitif izlenim yaratmaktadır. Kastamonu özellikle doğal yaşantısı, kültürel değerleri, sosyal yapısı, çevresel mimarisi ve tarihi ile yaşatılması gereken en nadide şehirlerden bir tanesi konumundadır. Değerleri yaşatmak, korumak ve yeni nesillere aktarmak birey, aile ve toplum için önem arz etmektedir. Bu noktada festivaller, etkinlikler, anma günleri bireyler arasında ruhani bir birlik ve bütünlük sağlamaktadır. İnsanları kaynaştırmaktadır. Bölge halkına gelir getirmektedir. Ekonomik gelişme sağlamaktadır. Farkındalık oluşturmaktadır. En önemli unsur ise kültürel yozlaşmayı önlemektedir. Araştırmanın yöntemi nitel araştırma yöntemi olup, araştırma görüşme formu tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın evreni, Kastamonu’dur. Kastamonu yerel halkından, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ve İletişim Fakültesi öğrencilerinden araştırma safhasında yararlanılmıştır. Kartopu örneklemine başvurulmuştur. Bu örneklemde 40 adet kişiye ulaşılmıştır.
Keywords: Kastamonu; Türk Dünyası Kültür Başkenti; Festival; Etkinlik; İzlenim; Kastamonu; Capital of Culture of Turkish World; Festival; Event; Impression; 4. Education; 16. Peace & justice