Uzaktan eğitim ile verilen obader oturumlarının 36-72 aylık çocukları olan ebeveynler üzerindeki etkisinin incelenmesi - Serçe, Sinem (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu araştırma, Okul Öncesi Eğitim Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (OBADER) içerisinde yer alan aile eğitimi oturumlarını değerlendirme ölçeği hazırlamak ve bu ölçek doğrultusunda OBADER içinde yer alan eğitim konularının uzaktan eğitim yoluyla verilerek bu eğitimin ebeveynler üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda “Uzaktan Eğitimle Verilen OBADER Aile Eğitim Oturumlarını Değerlendirme Ölçeği” geliştirilmiştir. Çalışmada deneysel desenlerden tek grup ön test son test deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu 36-72 ay çocukları olan ebeveynler oluşturmuştur. Araştırma kapsamında iki farklı örneklem grubu ile çalışılmıştır. Birinci örneklem grubu; ölçeğin oluşturulması için, ikinci örneklem grubu ise uzaktan eğitim ile verilen OBADER oturumlarının ebeveynler üzerindeki etkisinin geliştirilen ölçek yoluyla incelenmesinde kullanılmıştır. Araştırmanın birinci örneklem grubunu, Google Formlar üzerinden ulaşılan 36-72 aylık çocuğu olan 310 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmanın ikinci örneklem grubundaki çalışma alanını Antalya, Denizli, Aydın ve Muğla illerinde yaşayan 36-72 ay çocuğu olan 33 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmada “Kişisel Bilgi Formu” ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Uzaktan Eğitimle Verilen OBADER Aile Eğitim Oturumlarını Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek, ebeveynlere ön test olarak uygulanmıştır. Ön test uygulamasının ardından araştırmacı tarafından OBADER içinde yer alan aile eğitim oturumları uzaktan eğitimle ebeveynlere verilmiştir. Eğitimden iki hafta sonra ebeveynlere son test uygulanmıştır. Verilerin toplanması sonucu elde edilen bulgular SPSS 22 programında analiz edilmiştir. Geliştirilen ölçekle toplanan verilerin analizi sonucunda ön test ile son test arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu durum verilen eğitimin “Ailenin Beklentileri, Ailenin Tutumları ve Ailenin Çocukla İletişimi” alt faktör puanlarında önemli bir değişime yol açtığını göstermiştir. Bunun sonucunda alt faktörlerdeki değişimin bağımsız değişkenlere göre farklılığın olup olmadığı incelenmiştir.
Keywords: Ueoaeodö ölçeğini geliştirme, aile eğitimi, obader, uzaktan eğitim