Medya ve teknoloji kullanımı ölçeği ve teknolojiye yönelik tutum ölçeğinin Arapça formu: Geçerlik ve güvenirlik çalışması - Ayad, Adel Abdalsalam Abdalla (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalıĢmanın amacı, Medya ve Teknoloji Kullanımı ve Tutum Ölçeğini Arapçaya uyarlamaktır. ÇalıĢmada 1100 üniversite öğrencisine anket uygulamak suretiyle nicel yöntemden faydalanılmıĢtır. Açımlayıcı faktör analizi kullanılarak Medya ve Teknoloji Kullanım Ölçeğinin dokuz faktörünün olduğu tespit edilmiĢtir. Bu dokuz faktör Facebook kontrolü, genel sosyal medya kullanımı, temel telefon kullanımı, video oyunları, medya paylaĢımı, çevrim içi arkadaĢlıklar, e-posta kullanımı, Facebook arkadaĢlıkları ve akıllı telefon kullanımı olarak adlandırılmıĢtır. Tutum ölçeğinde üç faktör bulunmaktadır. Bu üç faktör sırasıyla olumlu tutum, olumsuz tutum ve görev değiĢtirme tercihidir. Arapçaya uyarlanan ölçeğin medya ve teknoloji kullanımı alt boyutunun Cronbach Alpha katsayısı 0,757 olarak bulunmuĢtur. Bu katsayı, medya ve teknoloji kullanım alt boyutunun kabul edilebilir düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, tutum alt ölçeğinin Cronbach Alpha katsayısı 0,699 olarak bulunmuĢtur. Yine bu değer, tutum alt boyutunun kabul edilebilir düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak medya ve teknoloji kullanım ve tutum ölçeğinin uyarlanmıĢ Arapça formu, dünyada Arapça konuĢulan yerlerdeki bireylerin medya ve teknoloji kullanım ve tutumlarını güvenilir bir Ģekilde ölçebilen bir ölçektir. Ayrıca, ölçek uyarlama çalıĢmasının yanı sıra katılımcıların medya ve teknoloji kullanım ve tutumları cinsiyet, medeni durum, bölüm, internete sahip olma, yaĢ, üniversite, günlük internet kullanımı ve haftalık internet kullanımı gibi bağımsız değiĢkenlerine göre incelenmiĢ ve sonuçlar çalıĢma kapsamında ayrıntılı olarak sunulmuĢtur.
The Arabic form of the media and technology usage scale and the scale of attitude towards technology: The study of validity and reliability
Keywords: Teknoloji, medya, tutum, ölçek