Yüksek Din Öğrenimi Gören Öğrencilerin İş Bulma Kaygısı: Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği - MUSAYEV, İslam; AKCAN, Hatice Kübra (Turkiye Din Egitimi Arastirmalari Dergisi, 2022)
Son yıllarda ekonomik sorunların başında yer alan işsizlik sorunu yükseköğretimden mezun olan öğrenciler arasında da ciddi artış göstermektedir. Mezuniyet sonrası istihdam ve işsizlik konuları bireylerin kaygılarını artırmakla birlikte geleceğe yönelik umutlarını olumsuz yönde etkilemektedir. İstihdam yelpazesi geniş olmasına rağmen son yıllarda açılan ilahiyat fakültelerinin sayısın çoğalması, bu fakülteler için öğrenci kontenjanlarının arttırılması, ilahiyat fakültesi mezun öğrenci sayısındaki artış, fakülte bünyesinde var olan İLİTAM programlarına sınavsız öğrenci alımı, Açık öğretim ilahiyat önlisans programlarından mezun olan öğrenci sayıları göz önünde bulundurduğunda, bireylerin mezuniyet sonra iş bulma kaygısının normal olduğu söylenebilir. Bu çalışmada temel problem olarak, öğrencilerin iş bulma konusunda kaygılarının olup olmadığı ve bu kaygılarını etkileyen faktörlerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Temel problem çerçevesinde, iş bulma kaygısı ve mezuniyet sonrası iş bulma tutumu arasında anlamlı bir ilişki var mıdır, Bu ilişki demografik özelliklere göre değişkenlik göstermekte midir, sorularına cevap aranmıştır. Bu çerçevede çalışmamızda, Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek din öğrenimi gören öğrencilerin iş bulma kaygılarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini, iş bulma kaygısıyla mezuniyet sonrası iş bulma tutumu arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmamızın kavramsal çerçevesini iş bulma, istihdam ve kaygı kavramlarıyla birlikte konuyla ilgili yapılan çalışmalar oluşturmaktadır. Araştırmamız ampirik bir araştırma olduğu için tarama modelinin kullanılması uygun görülmüştür. Bu nedenle araştırmamızda tarama modeline uygun olarak anket tekniği kullanılmış olup, elde edilen bulgular betimlenerek mevcut durum açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim-öğretim bahar yarıyılı Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ilahiyat lisans programına devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini temsili örnekleme yoluyla seçilen 128 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemin evreni temsil edebilecek niteliğe sahip olduğu düşünüldüğü için değerlendirme eksiksiz doldurulan 128 anket ile sınırlandırılmıştır. Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş bulma ile ilgili kaygılarını tespit etmek için 13 soruluk ölçek kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 25 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmada bireylerin demografik özelliklerini tanıtıcı istatistiklere yer verilmiştir. Analiz sonucu cinsiyet, sınıf, aylık gelir ve anne-baba eğitim durumu değişkeni ile ölçek toplam puanı ve alt faktörleri arasında istatistik olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı, ancak İş bulma kaygısı ile mezuniyet sonrası iş bulma tutumu arasında pozitif yönde %41.2’lik; Ölçek Toplam ile %96.2’lik istatistik olarak anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Mezuniyet sonrası iş bulma tutumu ile Ölçek Toplam arasında pozitif yönde %64.5’lik istatistik olarak anlamlı bir ilişki var olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: hakkari; yüksek din öğretimi; i̇stihdam; Hakkari; Religious education; Hakkari; Higher religion education; Finding employment; Anxiety; Employment; Theology; Din eğitimi; Hakkâri; Yüksek din öğretimi; İş bulma; Kaygı; İstihdam; İlahiyat.; i̇lahiyat.; higher religion education; finding employment; din eğitimi; Religion (General); anxiety; Religious Studies; hakkâri; i̇ş bulma; theology; employment; BL1-50; Din Araştırmaları; religious education; kaygı; 4. Education; 8. Economic growth