DOĞU LADİNİ (PICEA ORIENTALIS) VE SARIÇAM (PINUS SYLVESTRIS) ÖZ VE DİRİ ODUNLARININ KAHVERENGİ (CONIOPHORA PUTEANA) VE BEYAZ (TRAMETES VERSICOLOR) ÇÜRÜKLÜK MANTARLARINA KARŞI DAYANIMININ ARAŞTIRILMA - Çetin, Nihat Sami; Birinci, Emre; Özmen, Nilgül (III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi 20-22 Mayıs 2010 Cilt: IV Sayfa: 1639-1648, 2010)
Odun hammaddesinin yüksek direnç özelliklerine sahip olması, alet ve makinelerde kolay işlenebilmesi, yenilenebilir bir kaynak olması gibi birçok kullanım avantajları bulunmaktadır. Bu avantajların yanında, diğer maddeler ile karşılaştırıldığında odunun bulunduğu ortamdaki rutubet değerine bağlı olarak boyutlarını değiştirmesi ve biyolojik etkenler karşısında çürümesi ve yanıcı özellik göstermesi kullanım alanını kısıtlayan başlıca dezavantajlar arasında gelmektedir. Bu çalışmada, Doğu Ladini (Picea orientalis) ve Sarıçam (Pinus sylvestris) öz ve diri odun örneklerinin EN113 standardına göre çürüklük mantarlarına karşı dayanım testleri gerçekleştirilmiştir. Odun örneklerinin farklı sürelerde (4, 8, 12 ve 16 hafta) kahverengi (Coniophora puteana) ve beyaz (Trametes versicolor) çürüklük mantarlarına maruz kalması durumunda meydana gelen ağırlık kayıpları tespit edilmiştir. Ayrıca farklı sürelerde mantara maruz kalan odun bloklarında çürüklük mantarlarının meydana getirdiği kimyasal değişim Fourier Dönüşümlü İnfrared Spektroskopisi (FTIR) analizleri ile tespit edilmiştir. Wood has many technical advantages such as high specific strength and stiffness, good toughness, low processing energy, renewability and is aesthetically pleasing. However, it has some disadvantageous properties in comparison with other materials; such as water reactivity changing dimensions with varying moisture contents, biodegradability, photosensitivity (degradability by UV light), flammability. In this study, the natural durability of heartwood and sapwood of Picea orientalis and Pinus sylvestris wood species was tested according to European standard EN113. Weight loss of wood samples, decayed by brown rot (Coniophora puteana) and white rot fungi (Trametes versicolor), was determined for a period of time (4, 8, 12and 16 weeks). Additionally, progressive changes in chemical composition of the decayed wood samples were analysed by FTIR spectroscopic techniques
EVALUATION OF NATURAL DURABILITY OF HEARTWOOD AND SAPWOOD OF PICEA ORIENTALIS AND PINUS SYLVESTRIS WOOD SPECIES AGAINST BROWN ROT (CONIOPHORA PUTEANA) AND WHITE ROT FUNGI (TRAMETES VERSICOLOR)
Keywords: Doğu Ladini, Picea orientalis, Sarıçam, Pinus sylvestris, kahverengi çürüklük mantarı, Coniophora puteana, beyaz çürüklük mantarı, Trametes versicolor, doğal dayanıklılık