AHMED ŞEVKİ'NİN ŞİİRSEL TİYATROLARINDAKİ KONUSMAYA DAYALI SEZDİRİMLER - Eid, Yasser Fathy Mohamed Hamdy (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırma Paul Grice’ in temellendirdiği diyaloğa dayalı sezdirimler (conversational implicature) olgusunu işlemektedir. Olgu, Grice’ in edimbilime, karşılıklı konuşma eylemine, bu eylem için genel ilke saydığı işbirliği ilkesine (cooperative principle) ve bu ilkeden doğan diyaloğa dayalı kurallara (conversational maxims) verdiği önem çerçevesinde sunulmuştur. Araştırma, diyaloğa dayalı sezdirimler kavramının teorik çerçevesine ve onun Grice’ in koyduğu dört alt ilke ile olan ilişkisine bir belirleme sunar. Aynı zamanda Ahmed Şevkî’ nin diyaloğa dayalı sezdirimler olgusunu sıkça kullanan ve görevlendiren şiirsel tiyatroları üzerinden bu olgu için geniş uygulama ve analizler sunar.
Keywords: Diyaloğa dayalı sezdirim, edimbilim, işbirliği ilkesi, karşılıklı konuşma kuralları, Ahmed Şevkî.