Abdülkerîm Zeydân’ın tefsir alanınıdaki çalışmaları - Alkurd, Kamal Hashim Ameen (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Araştırmacı bu çalışmada Abdülkerîm Zeydân’ın tefsir alanındaki çalışmalarını ele almıştır. Bu amaçla çalışma beş ana başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde; Konunun Önemi, Çalışmanın Amaçları, Konunun Seçilme Nedeni, Önceki Çalışmalar, Çalışma Yöntemi ve Çalışma Planı ele alınmıştır. İkinci bölümde; Abdülkerîm Zeydân’ın biyografisi; neşet ettiği ortam, eğitimi, hocaları, öğrencileri, eserleri ve vefatı yönünden ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Abdülkerîm Zeydân’ın Kur’an-ı Kerim’e gösterdiği ilgi ve onun dava, usul ve fıkıh metotlarını incelenmiştir. Bununla beraber bu başlık altında onun Kur’an ayetlerinin tefsirine gösterdiği ilgi ve bu tefsirin özellikleri, kaynakları ve bu kaynaklardan istifade yöntemi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; Abdülkerîm Zeydân’ın fıkıh, usul ve tefsir alanındaki tercih metodu incelenmiştir. Beşinci bölümde; Abdülkerîm Zeydân’ın tefsirdeki yenilikçi yaklaşımları ele alınmıştır. Ardından çalışma, araştırmacının bu konu hakkında ulaştığı en önemli sonuçlar ve öneriler bölümü ile sonlandırılmıştır.
Keywords: Abdülkerîm Zeydân, tefsir, tecdid, Irak