The Relationship between Pre-service Primary School Teachers’ Beliefs about Mathematics and Critical Thinking Dispositions - Seri̇n, Mehmet Koray; Uyanik, Gökhan; İnci̇kabi, Lütfi (Ninety Nine Publication, 2018)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarınınmatematiğin doğası, öğretimi ve öğrenimi hakkındaki inanışları ile eleştireldüşünme eğilimleri arasındaki ilişki düzeyini ortaya koymaktır. Araştırma veribağlamında nicel bir paradigmaya sahiptir ve ilişkisel tarama modeline göretasarlanmıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesininEğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’ nda öğrenim gören üçüncü vedördüncü sınıf öğretmen adayları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır.Araştırmada iki temel veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan ilki Kayan,Haser ve Işıksal-Bostan (2013) tarafından geliştirilen Matematik Hakkındakiİnanışlar Ölçeği iken diğeri Kökdemir (2003) tarafından Türkçeye uyarlananCalifornia Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği’dir. Verilerin analizinde betimselistatistik yöntemlerinden aritmetik ortalama işlemleri ile bağımsız gruplar ttesti, korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göresınıf öğretmeni adayları matematiğin doğası, öğrenimi ve öğretimi hakkındageleneksel inanışlara kıyasla daha çok yapılandırmacı inanışlara sahiptirler.Bununla birlikte eleştirel düşünme eğilimlerinin kısmen olumlu yönde olduğugörülmüştür. Öğretmen adaylarının hem matematik hakkında inanışlar hem deeleştirel düşünme eğilimlerinde sınıf düzeyi değişkenine göre anlamlı birfarklılık bulunamamıştır. Son olarak korelasyon analizi sonuçlarına göreyapılandırmacı inanışlar boyutu ile eleştirel düşünme eğilimleri ölçeğifaktörleri arasında pozitif yönde düşük düzeyde ilişkinin var olduğugörülmüştür.

The aim of this study is to determine the level ofrelationship between pre-service primary school teachers’ mathematics-relatedbeliefs and their critical thinking disposition. The research follows aquantitative paradigm in the data context and is designed according to therelational survey method. The participants were the third and fourth gradestudents who were studying at the Department of Primary School Education at theFaculty of Education in a state university in Turkey in the 2014-2015 academic year.Two main data collection tools were used in the research. One of them is theMathematics Related Beliefs Scale (MRBS) developed by Kayan, Haser and Işıksal-Bostan(2013) and the other is theCalifornia Critical Thinking Disposition Inventory which had been adapted by Kökdemir (2003) into Turkish. In the dataanalysis, mean, independent samples t- test and Pearson moments correlationcoefficient were used. According to the findings, it was found that thepre-service primary school teachers agreed more on constructivist beliefstatements than traditional beliefs. Also, critical thinking dispositions wereseen to be partly positive. There was no significant difference in pre-serviceteachers' maths-related beliefs as well as in their critical thinkingdispositions compared to the class level variables. Finally, according to theresults of correlation analysis, a low level of positive correlation betweenthe constructivist beliefs dimension and the critical thinking dispositionsscale factors was found.
Keywords: Matematik hakkında inanışlar; eleştirel düşünme; sınıf öğretmeni adayları; Mathematics related beliefs; critical thinking; pre-service primary school teachers; 4. Education