Ses konusuyla ilgili öğrenci zihinsel modellerinin incelenmesi - Yüzbaşıoğlu, Mustafa Kemal (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Fen ve teknoloji dersi doğası/içeriği gereği öğrenciler tarafından zor anlaşılan konuları içerisinde barındırmaktadır. Bu konulardan bir tanesi de öğretim programlarında geniş bir yeri olan ses konusudur. Ses konusunun önemi öğrencilerin konuyu zihinlerinde nasıl yapılandırdıkları sorusunu akıllara getirmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin, fen ve teknoloji dersi ses ünitesinde sesin oluşumu, iletimi, işitilmesi ve yansıması konularıyla ilgili öğrenci zihinsel modellerini belirlemek ve belirlenen zihinsel modellerden hareketle öğrencilerin ses konusundaki genel zihinsel modellerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma özel durum çalışması şeklinde yürütülmüştür. Geliştirilen veri toplama aracı Kastamonu ilinden rastgele seçilen okullardaki toplam 416 sekizinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Elde edilen bulguların tamamı incelendiğinde öğrencilerin ses konusunda sahip oldukları zihinsel modellerin ağırlıklı olarak Bilimsel Model olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonunda öğrencilerin genel zihinsel modellerinin yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Ulaşılan sonuçlardan hareketle, yetersiz öğrenci zihinsel modelleri için, öğretmenlere ve kitap yazarlarına uyumsuz, görsel ve sözel baskın modele sahip öğrencilerin eksik algılamalarını tamamlayıcı nitelikte içeriklere daha çok yer verilmesi önerilmiştir.
Investigation of student mental models on sound
Keywords: Zihinsel model, ilköğretim, sesin oluşumu, iletimi, işitilmesi, yansıması