Orman Yangın İşçilerinin İzometrik Kavrama Kuvveti Üzerine Bir Araştırma - Enez, Korhan (Kastamonu University, 2016)
Dunyada ve ulkemizde ormanlarin tespit edilmis ve uluslararasi kabul gormus cok yonlu fonksiyonlari vardir. Bu fonksiyonlarin surdurulebilir bir yaklasimla toplum hizmetine sunulmasini olumsuz yonde etkileyen en onemli faktorlerden biride orman yanginlaridir. Orman yanginlariyla mucadele iyi bir organizasyonu gerektirdigi gibi calisan isciler icinde yuksek duzeyde kas kuvveti gerektirmektedir.  Orman yanginlarindaki organizasyonda calisanlara ait gorev dagilimi yaparken veya orman yangin iscisi seciminde bulunurken kas gucunun bilinmesine gerek duyulabilir. Bu calisma ile Kastamonu ve Bursa yoresindeki orman yangin iscilerinin “maksimum izomerik istemli kavrama kuvveti” kapasitesini belirleyerek Turk insanina ait kavrama kuvvetlerindeki yerinin ortaya konulmasi hedeflenmistir. Maksimum izomerik el kavrama kuvveti yas, vucut pozisyonu ve destege bagli olarak belirlenecek ve Turk insanina ait kavrama kuvveti ile karsilastirilacaktir. Anahtar Kelimeler : Izometrik Kavrama Kuvveti, El uzunlugu, Orman Yangin Iscisi,