Nil tilapiya (Oreochromis niloticus) yemlerine Moringa oleifera sulu ethanolik ekstraktı eklenmesinin büyüme performansına, sindirim enzimi aktivitelerine ve antioksidan enzim aktivitelerine etkileri - Imbuk, Enraida (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada, Moringa oleifera %30’luk sulu ethanolik ekstraktının Nil tilapiyasında (Oreochromis niloticus) büyüme parametreleri, sindirim enzimleri ve antioksidan enzim aktivitelerin üzerine etkileri araştırılmıştır. Ortalama 10,05 ± 0,87 g ağırlığındaki toplam 240 yavru tilapiya, üç tekerrürlü olarak akvaryumlara rastgele dağıtılmıştır. Balıklar 75 günlük deneme periyodu boyunca farklı seviyelerde (%0 (kontrol), %1 (MO1), %2 (MO2) ve %3 (MO3)) M. oleifera sulu etanolik ekstraktı içeren yemlerle beslenmiştir. Çalışma sonunda, %1 oranında M. oleifera sulu etanolik ekstraktının kullanılmasının, kontrol ve diğer deney gruplarına kıyasla son ağırlık, ağırlık artışı, spesifik büyüme oranı, yemden yararlanma ve kondüsyon faktörü gibi balık büyüme parametrelerini önemli ölçüde arttırdığını tespit edilmiştir (P < 0,5). Visserosomatik indeksi (VSI) ve hepatosomatik indeksi (HSI) %2 M. oleifera ekstraktı içeren yemle beslenen grupta diğer deneme ve kontrol grubuna nispeten artmıştır (P < 0,5). Ayrıca, SOD, CAT, GPx ve G6PDH gibi antioksidan enzim aktiviteleri, M. oliefera ekstraktı içeren gruplarda kontrole göre önemli ölçüde artmıştır (P < 0,5). MO2 deneme grubunda MDA aktivitesi kontrol ve diğer deneme gruplarına kıyasla azalmıştır (P < 0,5). Ayrıca, sindirim enzimi aktivitelerinin sonuçları incelendiğinde, çalışmanın ilk aşamasında MO3 balık grubunda tripsin aktivitesinin arttığı tespit edilmiştir (P < 0,5). Aynı zamanda, lipaz aktivitesi seviyeleri MO1 grubunda kontrol grubuna kıyasla farklı örnekleme zamanlarında artmıştır (P < 0,5). Çalışmanın sonunda amilaz aktivitesi MO2 grubunda kayda değer ölçüde artmıştır (P < 0,5). Pepsin aktivite seviyesi ise MO3 grubunda çalışmanın 60. gününde önemli ölçüde artmıştır (P < 0,5). Tüm bu sonuçlar, %30 oranında sulu ethanolik ekstraktı olarak M. oliefera takviyesinin büyüme performansını, yem kullanımını ve sindirim enzimi aktivitelerini artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca, M. oliefera etanolik ekstraktının diyete dahil edilmesi Nil tilapiyasında antioksidan enzim aktivitelerini uyarabildiği tespit edilmiştir.
Effects of Moringa oleifera aqueous ethanolic ethanolic extract on growth performance, digestive enzyme activities and antioxidant enzymes activities in nile tilapia (Oreochromis niloticus)
Keywords: Tilapiya, Moringa oleifera, Büyüme Performansı, Sindirim Enzimleri Aktivitesi, Antioksidan Enzim Aktiviteleri, Hepatosomatik Indeks, Viserosomatik Indeks