Köprülü Kavşaklarda Tasarım Sorunları ve Çözüm Önerileri: Antalya Demokrasi Köprülü Kavşağı Örneği - SARI, Esma; KAYA, Latif Gürkan; ÇETİN, Mehmet (Mehmet Akif Ersoy Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi, 2022)
Çalışmanın amacı, kentsel ulaşım sistemlerinin önemli parçası olan kavşaklar hakkında bilgiler vermek, örnek alan olarak seçilen Antalya ili Demokrasi köprülü kavşağının tasarım sorunlarını belirlemek ve geleceğe yönelik sürdürülebilir temelli çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmanın ana materyalini Antalya ili Muratpaşa ve Kepez ilçe sınırları içerisinde yer alan, Aspendos bulvarını D400 karayoluna bağlayan, Demokrasi köprülü kavşağı oluşturmaktadır. Çalışmanın yöntemi, verilerin toplanması, analizi ve değerlendirilmesi aşamalarından oluşmaktadır. Gözlem ve literatür tarama çalışmaları ile konuyla ilgili tasarım ilkeleri ve LEED sertifikasyon sistemi kriterlerinin incelenmesi, verilerin toplanması aşamasında yapılmıştır. Tasarım sorunlarının belirlenmesi, karşılaştırma tekniği kullanılması, değerlendirilme yapılması ve çözüm önerileri verilmesi analiz ve değerlendirilme aşamasında yapılmıştır. Sonuç olarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir tasarımlardan söz etmek için bu ve benzeri alanlar tasarlanırken ortaya çıkabilecek problemlerin bütünü belirlenmeli, ilgili disiplinler birlikte çalışılmalı ve çalışmalarda problemlerin çözümü için doğru kararlar alınmalıdır.
Keywords: 11. Sustainability; 12. Responsible consumption