FSC®(Forest Stewardship Council) Türkiye geçici ulusal standardı silvikültürel göstergelerin değerlendirilmesi - Şahin, Rıdvan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada; FSC® tarafından 2018 yılında yayınlanan, FSC International Generic Indicators (FSC-STD-60-004 V2-0 EN) standardı kapsamında yer alan, Türkiye ormancılığı koşullarına adapte edilen veya benimsenen, silvikültürel göstergelerin değerlendirmesi yapılmıştır. Öncelikle, Türkiye ormancılığında sertifikasyon sürecinin artık geri dönüşsüz bir sistem olduğunun kabul edilmesi, buna uygun yönetim sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Mevcut durumda 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık 6,7 milyon ha orman alanı FSC sistemine göre sertifikalandırılacaktır. Silvikültürel uygulamalar doğal türü ve ormanı korumaya yönelik olmalı, yabancı tür kullanımı durumunda etkin bir gerekçelendirme olmalıdır. Genç meşcerelerde uygulanan etaların sürdürülebilir bir şekilde belirlenmesi önemlidir. ODOÜ faydalanması etkin faydalanma planlarına dayanmalıdır. Bu uygulamalar sırasında mutlaka çevresel etki değerlendirmesi yapılarak, uygulamanın biyoçeşitlilik, toprak ve su üzerindeki etkileri ortaya konulmalıdır. Silvikültürel faaliyetlerin etkin bir izleme sistemi ile izlenmesi gereklidir. Orman Fidanlıklarında kimyasal pestisit kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmalı, pestisit kullanılmadan mücadele stratejileri oluşturulmalıdır. Yine orman fidanlıklarında gübreleme en alt düzeyde tutulmalıdır. Silvikültürel uygulamalar ormanların abiyotik ve biyotik etmenlere karşı dayanıklığına katkı sağlamalıdır.
Evaluation of the silvicultural indicators in FSC®(Forest Stewardship Council ) interim national standard of Turkey
Keywords: FSC, Orman Sertifikasyon, Silvikültür, Gösterge