Anadolu Rukye ve diğer okumaların hadis ve sünnetteki yeri - Köse, Mevlüt (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
AraĢtırmamızda, Anadolu‟da yaygın olarak yapılan rukye uygulamaları, Kur‟ân ve hadisler süzgecinden geçirilerek ele alınmaya çalıĢıldı. Bazı uygulama örneklerinden hareketle, Anadolu coğrafyasında yapılan rukyenin, Kur‟an ve Sünnet‟te karĢılığı olup olmadığı, Kur‟an ve Sünnet‟teki Ģifa içerikli âyet ve hadislerin, rukye bağlamında kullanım keyfiyetinin niceliği, doğruluğu ve yanlıĢlığı güç nisbetinde tesbit edildi. Bu bağlamda, Hz. Peygamber‟in çeĢitli konulardaki rukye uygulamaları, öğretileri ve tavsiyeleri incelendi. ÇalıĢmamız iki bölümden oluĢmaktadır. Birinci Bölüm‟de; kelime ve kavram olarak rukye, cahiliye ve Ġslam Dini‟ndeki uygulaması, Anadolu‟da ve gelenekteki yeri, fal, yıldıznâme, nazar, Ģeytan-cin çarpması ve bunların insanlara olan etkileri ele alındı. Ġkinci Bölüm‟de ise rukyenin Sünnet‟teki yeri ve Sünnet‟e göre rukyenin yapılıĢı ve uygulaması örnekleriyle değerlendirildi..
Keywords: Kur‟ân, Sünnet, Rukye, Nazar, Fal, Yıldıznâme, Anadolu Rukye Uygulamaları