TIG/MIG HİBRİT KAYNAĞININ 1050 ÇELİĞİNİN KAYNAĞINDA ÖN TAVLAMA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIZ, Necla (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
1050 Çelikleri alaşımsız çelikler olup içerdikleri yüksek oranda karbon miktarından dolayı karbon çelikleri olarak da bilinirler. Sertleşebilirlikleri içerdikleri karbon miktarına paralel olarak artarken toklukları ise karbon miktarı ters orantılı olarak azalmaktadır. 1050 çelikleri yüksek karbon eşdeğerliğinden dolayı kaynak yapılabilmesi için ön tavlama gerektirmektedir. Karbonlu Çeliklerin kaynağında malzemenin karbon içeriği sertleşmeye neden olduğundan dolayı belli bir oranda karbon içeriği kaynakta sorun yaratmamasına rağmen yüksek miktarda karbon ve karbon etkisi yapan alaşımlar kaynak bölgesinin sertleşmesine ve çentik darbe tokluğunun azalmasına neden olmaktadır. Yüksek karbon eşdeğerine sahip malzemelerde soğuma hızının azaltılması sert içyapı oluşumlarının önlenmesindeki yegâne yoldur. 1050 çelikleri yüksek akma dayanımları ve sertliklerinden dolayı endüstride kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kaynağında yaklaşık olarak 150-200 ℃’lik ön tavlama tercih edilmektedir. Büyük ebatlı malzemelerin ön tavlama işlemi gerek işlem süresinin uzaması gerekse ısıtma maliyetleri açısından olumsuzluk yaratmaktadır. Bu çalışmada kaynak esnasında ön tavlama gerektiren 1050 çeliği için TIG ve MIG kaynakları birlikte hibrit kaynak metoduyla kullanılacak olup TIG kaynağının bir ısı girdisi ile malzemenin ısıtılması ve kaynak bölgesinde bir ön tavlama yapması durumu incelecektir.
Keywords: Ön tavlama, TIG, MIG, hibrit kaynağı, 1050 çeliği