Synthesis And Production Of Electrospun Pvp/Cs/Tb Nanofibers To Remove Cu (Iı), Ni (Iı) And Zn (Iı) Ions From Aqueous Solutions - Gökkuş, Kutalmış (My University, 2024)
Hızlı şehirleşme ve sanayileşme sonucunda insanlar ciddi şekilde su kirliliği problemi ile karşı karşıya kalmışlardır. Bunun sonucu olarak dünya nüfusunun yaklaşık %40’ı (2,5 milyar insandan fazla) su stresinin olduğu bölgelerde yaşamakta ve yaklaşık 1,2 milyar insan temiz su bulamamaktadır. 2025 yılında 3,5 milyar insanın tatlı su kıtlığı çekeceği tahmin edilmektedir (Wang ve Hsiao, 2016). Bu sıkıntıların yaşanmasındaki önemli faktörlerden biriside nüfusun ve sanayileşmenin hızlı şekilde artması sonucu atıksulardaki yoğunlukları ve etkisi hızla artan ağır metal kirliliğidir. Ağır metallerin giderilmesinde yaygın şekilde kimyasal ve elektrokimyasal çöktürme, iyon değiştirici, solvent ekstraksiyonu, membran filtrasyon, oksidasyon ve adsorpsiyon kullanılmaktadır. Yapılması planlanan bu projede hem adsorpsiyon ve filtrasyon işlemini birleştirmesi, yüksek gözenekliliğe sahip ve tıkanma probleminin çok az olması hem de mikrondan nano boyuta kadar kontrol edilebilen gözenek boyutuna sahip olması gibi üstünlükleri nedeniyle elektro eğirme (electrospinning) yöntemiyle nanolifli membranların üretimi tercih edilmiştir. Proje kapsamında biyouyumlu olması nedeniyle polimer matriksi olarak poli(vinilprolidon) (PVP) seçilmiş ve matrikse kitosan (CS) ve tribenzoil (TB) eklenmesi planlanmıştır. Aynı zamanda membranlar üretildikten sonra yüzey alanları, lif yapıları, mekanik dayanımları ve benzeri özellikleri ortaya konacaktır. Bu şekilde elde edilecek nanolifli membranlarla hazırlanacak atıksulardan Cu (II), Ni (II) ve Zn (II) metallerinin adsorpsiyonu projenin amacını oluşturmaktadır. Anahtar Kelimeler: Polivinilpirolidon, kitosan, tribenzoil, elektro eğirme, nanolif, ağır metaller, adsorpsiyon