Yöresel Yiyeceklerin Pazarlanması Hususunda Yönetici Tutumlarının İncelenmesi - Akkuş, Çetin; Akkuş, Gülizar (OPUS - Uluslararasi Toplum Arastirmalari Dergisi, 2019)
Bu arastirmada, yoresel yiyeceklerin pazarlanmasi acisindan otel ve restoran yoneticilerinin tutumlarinin degerlendirilmesi amaclanmaktadir. Arastirma amacina ulasabilmek icin nitel arastirma yontemlerinden yari yapilandirilmis gorusme tekniginden faydalanilmis ve yedi sorudan olusan bir gorusme formu hazirlanmistir. Kastamonu’da gerceklestirilen arastirmada toplam 30 otel ve restoran ziyaret edilmis ancak bu isletmelerden 12’sinde yoresel yemek bulunmasi sebebiyle gorusme sorulari soz konusu isletmelere yoneltilmistir. Arastirma 2018 yili Haziran ve Temmuz aylarinda gerceklestirilmistir. Arastirma sonucunda, isletmelerin %50’sinin yoresel yemekleri, tariflerinde hicbir degisiklige gitmeden aslina uygun sekilde yaptigi belirlenmistir. Tarifinde degisiklige gidilen yoresel urunlerin ise isletmelere en cok kazanc saglayan yoresel urunler (etli ekmek, banduma, tirit) oldugu tespit edilmistir. Katilimci isletmelere en cok kazanc saglayan ilk uc yoresel yemegin, ayni zamanda katilimcilar tarafindan en cok sevilen yoresel yemekler oldugu sonucuna ulasilmistir. Katilimci isletmelerin daha once menusune eklemeyi dusundugu ancak talep gormedigi icin kaldirdigi yoresel yiyecekler icerisinde ozellikle yoresel corba ve tatlilarin oldugu belirlenmistir.
Keywords: Yöresel yiyecek; otel; restoran; yönetici; Kastamonu; Local food; Hotel; Restaurant; Manager; Kastamonu; 2. Zero hunger