Genel kolluk kuvveti olan jandarmanın doğal afetlerdeki önemi: Bozkurt sel felaketi örneği - Yeşilyurt, Muzaffer (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Doğal veya insan kaynaklı oluşan afetler, meydana geldiği toplum üzerinde derin izler bırakmaktadır. Afet sonucunda yaşanan can ve mal kayıplarının yanı sıra afetler toplum üzerinde; kültürel, kamusal ve sosyal alanda büyük bir tehdit oluşturarak aşılması güç problemlere neden olmaktadır. Ülkemizde yaşanan bu felaketlerin tamamen önüne geçilmesi mümkün olmamakla birlikte afet ile birlikte oluşabilecek tehdidin en az kayıpla atlatılması hususunda genel kolluk kuvveti olan jandarmanın önemi bir kez daha gün yüzüne çıkmaktadır. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de silahlı kuvvetler ve kolluk kuvvetleri afet yönetiminde doğal aktörlerdir. Hiç kuşku yoktur ki genel kolluk kuvveti olan jandarma bu önemli görevi yerine getirirken krizi başarılı bir şekilde yöneterek, güç ve zor şartlarda başarılı bir şekilde görev yaptığını, zor günlerde halkının hizmetinde olduğunu her zaman göstermiştir. Bu tez çalışmasında; kapsamlı herhangi bir afet yönetimi sırasında, afet öncesi, afet esnasında ve afet sonrasında genel kolluk kuvveti olan Jandarma Genel Komutanlığı’nın gerçekleştirdiği ve olağanüstü özveri gerektiren çalışmaları özelinde afet süreci ve bu sürecin yönetim yapısı incelenmiştir. Çalışmanın amacı, kapsamlı bir afet yönetiminin her aşamasında farklı görevler üstlenen Jandarma Genel Komutanlığının operasyon öncesi, operasyon sırası ve operasyon sonrasında yaptığı çalışmaları örneklerle anlatarak, Jandarma Genel Komutanlığının afet yönetimindeki yerini tespit etmektir. Yapılan bu çalışmada, Bozkurt sel afeti, Jandarma Genel Komutanlığının doğal afetlerde örgütlenmesi, doğal afetler için eğitim ve teçhizatının nasıl olması gerektiği, doğal afetlerde faaliyet evreleri ve ilkeleri konusunda geleceğe yönelik planlama ve çalışmalara ışık tutması açısından örnek teşkil etmektedir. Bu faaliyet aşamalarına göre yapılacak her türlü yardım faaliyetinin aşamalı olarak nasıl yapılması gerektiği belirtilmiştir. Tez konusunun kuramsal çerçevesini oluşturmak amacı ile literatür taraması yapılmış, “kriz ve afet yönetimi”, “ulus devlet ve kavramları”, “genel kolluk”, “jandarma ve doğal afetler” ile bunların unsurları açıklanarak tarihsel gelişim süreci birlikte ele alınmıştır
The importance of the general lawn power at natural disasters: Case study at Bozkurt flood disaster
Keywords: Kriz, Doğal Afet, Jandarma, Genel Kolluk Kuvvetleri, Toplum