Havayolu Şirketlerinde Etkinlik Tahmini: Asya Pasifik Şirketlerinde Bir Uygulama - Dayi, Faruk; Sezgi̇n Alp, Özge (Muhasebe ve Finansman Dergisi, 2020)
Yakit maliyeti, havayolu sirketlerinde onemli bir maliyet unsurudur. Yakit fiyatlari kuresel piyasalarda belirlenmektedir. Devletlerin vergi politikalari ve enerji yatirimlari da yakit fiyatlari uzerinde etkilidir. Yakit maliyetleri arttikca bilet fiyatlari ayni kaldigi surece sirketlerin net kâri azalmaktadir. Sirketlerin rekabet edebilmeleri icin yakit maliyetlerinde etkin olmalari gerekmektedir. Bu calismanin amaci havayolu sirketlerinin yakit maliyetinin etkinliklerini ile finansal performansa etki eden faktorleri degerlendirmektir. Uygulamada Asya-Pasifik kitasinda faaliyet gosteren 15 havayolu sirketinin 2010-2016 donemi verileri kullanilmistir. Etkinliklerini degerlendirmek amaci ile Veri Zarflama Analizi yapilmistir. Veri madenciligi tekniklerinden Karar Agaci yontemi ile de sirketlerin etkinlik duzeylerine etki eden finansal oranlar belirlenmistir.
Keywords: Sivil Havacılık; Yakıt Maliyeti; Veri Zarflama Analizi; Veri Madenciliği; Etkinlik; İşletme; Business Administration