İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HİKÂYE YAZMA BECERİLERİ İLE PROBLEM KURMA BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - BULUT, Fatma Gül (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu araştırmada, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin hikâye yazma becerileri ile problem kurma becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma evrenini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Yenimahalle ilçesi içinde bulunan ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinde bulunan orta sosyoekonomik düzeydeki okullardan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilen 3 ilkokuldan 251 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanması amacıyla “Kişisel Bilgi Formu”, “Serbest Hikâye Yazma Formu”, “Görsellerden Hikâye Yazma Formu”, “Hikâye Haritasından Hikâye Yazma Formu”, “Hikâye Tamamlama Formu” ve “Problem Kurma Formu” kullanılmıştır. Uygulama, araştırmacı tarafından 6 hafta içerisinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sorulara verdiği her bir cevap yedi aşamadan oluşan “Problem Kurma Değerlendirme Rubriği” ne göre değerlendirilmiştir. Hikayeler ise araştırmacı tarafından geliştirilen rubriklerle puanlanmıştır. Elde edilen veriler frekans, yüzde, ortalama ve t-testi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin serbest hikâye yazma, görsellerden hikâye yazma, hikâye haritasından hikâye yazma ve hikâye tamamlama ile problem kurma puanları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca hikâye yazma alanlarının tümünde ve problem kurmada kız öğrencilerin ortalama puanlarının erkek öğrencilerin ortalama puanlarına göre anlamlı bir şekilde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Keywords: Hikâye yazma, problem kurma