MİR’ÂT-İ KĀ’İNÂT (6.KISIM) GİRİŞ - İNCELEME - METİN ÇEVİRİ – DİZİN - KAZOĞLU, Ferhat (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Nişancızâde Mehmed bin Ahmed Tevkii’nin eseri olan Mir’ât-i Kâ’inât tarih içerikli bir eserdir. Eser sekiz kısımdan oluşmaktadır. Tez konumuzu eserin altıncı bölümü oluşturmaktadır. Çalışmamızın konusunu oluşturan altıncı bölüm Osman Gazi döneminden Kanunî Sultan Süleyman’ın vefatına kadar olan dönemi konu edinir. Eserin çok sayıda nüshası vardır. Nüshalarda varak ve satır sayısı muhteliftir. Çalışmamızda Konya Yazma Eserler Kütüphanesinde BYEK D NO 3702 ile kayıtlı bulunan nüshası üzerinde çalışılmıştır. Çalışma; Giriş, İnceleme, Metin Çeviri ve Dizin olmak üzre dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tevârih-i Âl-i Osmanlar, üzerinde çalıştığımız eser ve yazarı hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde imlâ özellikleri, eserin ses ve şekil bilgisi üzerinde durulmuştur. Metin çeviri bölümünde, harekesiz Osmanlı alfabesiyle yazılan metnin çevirisi yer almaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise eserde geçen özel isimlerin dizinine yer verilmiştir. Çalışmamız neticesinde eserin yazıldığı dönemde Türkçenin hangi dil özelliklerini taşıdığı görülecek, dönemine göre varsa farklılıklar saptanacak ve bu farklılıkların sebepleri hakkında bilgi sunulmuş olacaktır. Böylece Türk Dilinin 16.yüzyılın sonu ile 17.yüzyılın başındaki seyri hakkındaki bilgilere katkı sağlanmış olunacaktır.
Keywords: Mir’ât-i Kâ’inât, Nişancızâde, ses ve şekil bilgisi