DERNA (LİBYA) YÖRESİ BAZI TİBBİ AROMATİK BİTKİLERİ - Almasawri, Anwaige A. Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Bitki türlerinin çeşitli kısımlarının ya da çeşitli bitkilerden elde edilen etken madedeler ile insanoğlu eski dönemlerden beri yararlanmışlardır. Günümüz koşullarında tıbbi ve aromatik bitki türleri çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif tıp kavraile kullanılmakta olup nun yanında bu bitkilerden parfümeri, kozmetik, baharat, fitoterapi gibib alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Yapılmış olan bu çalışmada Derna (Libya) yöresinde kullanımı bilinen tıbbi ve aromatik bitkiler ile genel bitki örtüsü araştırılmıştır. Sonuçlar bölgede bitki örtüsünü oluşturan en önemli bitki türlerinden birinin, Juniperus phoenicea L, Pistacia lentiscus L, Pinus halepensis Millr, Ceratonia siliqua ve Myrtus communis L.Phlomis floccosa L, Cistus L, and Calicotome villosa L. olduğunu göstermektedir.Ayrıca, bu bölgede yetişen tıbbi ve aromatikbitkilerin yangın, kesim, tıbbi olarak kullanım için bitkilerin toplanması, orman yollarının yapımı ve otlatma da dahil olmak üzere bitki örtüsü üzerinde beşeri faktörlerinin en önemli ve en etkili olduğu düşünülen bozulma faktörlerine maruz kaldığı saptanmıştır. Çalışma, bölgedeki bitki örtüsünün bozulmasını azaltacak ve tıbbi ve aromatik tür içeren bitki örtüsünün korunması ve muhafazası için gerekli olan en önemli adımları ve prosedürleri ortaya koyan bir dizi program ve tavsiyeyle sona ermektedir. Çalışma nadir ve tehdit altındaki doğal üreme konusunda güçlük çeken bitki türlerini koruyan çeşitli geliştirme programlarını önermektedir. Bu tür bitki türlerinin özel ve kamusal fidanlıklarda çoğaltılmasını teşvik etmek gerekmektedir.
Keywords: Vejetasyon, çalıĢma alanı, iklim, bitki, Derna