SANAYİ DEVRİMİNİN BUTİK SERAMİK ÜRETİMİNE ETKİLERİ - Gökbel, Firdevs Müjde; Yüksel, İsmet (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, 2022)
İlk çağdan günümüze canlı popülasyonu dönem dönem büyük kayıplar vermekle beraber sürekli şekilde çoğalmıştır. Hızla büyüyen Dünya nüfusu, her dönem beraberinde farklı ihtiyaçları gündeme getirmiştir. 16.yy.dan itibaren Avrupa’da görülen hızlı nüfus artışı, tarımsal gelişmeler, köyden kente göç ve tüketim ürünlerine olan talebin artması gibi etmenler Sanayi Devrimi’nin başlamasına neden olmuştur. Özellikle buhar gücü ile çalışan makineler endüstrileşme yolundaki en önemli buluşlar arasında yer almıştır. Avrupa’da başlayıp Kuzey Amerika, Japonya ve sonrasında tüm Dünya’ya yayılan devrimin olumlu ve olumsuz birçok getirisi olmuştur. Çoğu sektörde olduğu üzere yerel atölyelerde de el ile üretilen sınırlı sayıdaki seramik ürünler yerini fabrikasyon üretimlere bırakmıştır. Mevcut talebi daha hızlı bir şekilde karşılayan yeni sistemde, özellikle yapılarda kullanılan iç ve dış mekân seramik ürünlerinin kolaylıkla üretilebilmesi avantaj sunarken, sofra ve süs eşyalarındaki endüstriyel ürünlerin estetik bakımdan değer kaybederek tek düze bir görünüm sergilediği izlenmektedir. Araştırma kapsamında literatür taraması yapılarak Sanayi Devrimi’nin nedenleri ve oluşum süreci irdelenerek butik seramik üretimine etkileri incelenmiştir. Araştırma neticesinde gündelik yaşamın ivme kazanan döngüsünde geliştirilen endüstriyel üretim yöntemlerinin oluşan talebe olumlu cevap verdiği, bununla birlikte estetik bakımından ürünlerin özgünlüğünü kaybettiği gözlenmiştir. Sonuç itibariyle günümüz dünyasında endüstriyel üretimin belli noktalarda gereklilik arz ettiği öte yandan butik üretimlerin teşvik edilerek söz konusu sanatın gelecek nesillere aktarılıp devamlılığının sağlanması ve niteliğinin korunması açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Keywords: Sanayi devrimi; endüstriyel seramik; fabrikasyon üretim; butik üretim; seramik sanatı.