Tekstil Endüstrisinde Kullanılan Boyar Maddelerin Fenton Prosesi İle Gideriminin Araştırılması - DEĞERMENCİ, Nejdet (My University, 2024)
Tekstil endüstrisi atıksuları, proseste kullanılan çok değişik yapıdaki boyalar nedeniyle suyun estetik görünümünde bozukluğa, ışık geçirgenliğinin azalmasına, çözünmüş oksijen miktarının düşmesine neden olmaktadır. Bu açıdan boyar madde deşarjı yapan endüstriyel atık suların etkin ve düşük maliyette arıtımı oldukça önemlidir. Tekstil endüstrisi atıksularının arıtımında kullanılan başlıca yöntemler adsorbsiyon, iyon değişimi, membran prosesler, kimyasal yükseltgeme, kimyasal çöktürme ve biyolojik arıtım yöntemleri olarak sıralanabilir. Boyar madde giderimi için kullanılan arıtma yöntemlerinden biri de Fenton oksidasyon prosesidir. Bu proses ile toksisitenin azaltılması, organik kirliliklerin giderilmesi, biyolojik ayrışabilirliğin arttırılması ve renk giderimi etkili olarak yapılmaktadır. Fenton oksidasyon prosesinde mekanik aksamın basit olması, geniş sıcaklık aralığında çalışmaya olanak vermesi ve sudaki oksijen konsantrasyonunu arttırması nedeniyle kullanımı giderek artmaktadır. Ayrıca Fenton oksidasyon prosesinin etkin ve düşük maliyetli arıtım alternatifi sunacağı düşünülmektedir. Yapılacak olan çalışma ile boyar madde içeren diğer endüstrilere de arıtım konusunda yardımcı olacaktır. Sistem kurulumu yapıldıktan sonra 12 ay içerisinde kullanılacak olan boyar maddelerin bazı fiziko-kimyasal özellikleri ile fenton oksidasyon prosesine etki eden parametrelerin optimum değerleri belirlenecektir. Proje ekibinde bu konu ile ilgili doktora tezi tamamlamış bir araştırmacı da bulunmaktadır.