Zebo Mirzo'nun şiirleri üzerine dil ve üslup çalışması (İnceleme - metin) - Gülen, Elif (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Çağdaş Özbek Edebiyatı’nın güçlü kadın şairlerinden Zebo Mirzo’nun şiirlerini dil ve üslup yönünden incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Seçilen 80 şiir önce transkribe edilerek Türkiye Türkçesine aktarılmış, sonra da şiirler üzerinde inceleme yapılmıştır. Şiirler ve dizeleri numaralandırılmış, böylece örneklerin kaynaklarına kolaylıkla ulaşılması sağlanmıştır. İnceleme sürecinde şairin kelime tercihi, söz sanatları, anlatım biçimi ve şiirsel yapısı ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Zebo Mirzo’nun dili; sade, duygulu ve akıcıdır. Şair; şiirlerinde halk söyleşilerine, mecazlara, benzetme ve tekrarlara sıkça değinmiştir. Şiirlerinde kadın kimliği, bireysel duygular ve toplumsal meseleler ön plandadır. Yapılan bu araştırmada, Hüseyin Yıldırım’ın Özbek Türkçesi Dil Bilgisi – Alıştırmalar – Konuşma – Metinler adlı eseri esas alınarak Özbekçenin gramer yapısı temelinde değerlendirmeler yapılmıştır. Dil bilgisel incelemenin yanı sıra şiirlerin tematik yapısına da değinilmiş, şairin edebi kişiliği çok yönlü bir biçimde ortaya konmuştur. Bu çalışma, Zebo Mirzo’nun şiir diline dair yeni bir bakış açısı sunmayı ve Mirzo’nun Özbek Edebiyatı’ndaki yerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Language and style study on Zebo Mirzo's poems (Research–text)
Keywords: Zebo Mirzo; Özbek Edebiyatı; Özbek Türkçesi; Muhteva; Dil ve Üslup