İngilizce Öğretmenliği Programındaki Öğrencilerin Çeviri ve Okuma Becerileri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Çalışma - Köse, Serhan (Ankara Universitesi Egitim Bilimleri Fakultesi Dergisi, 2010)
Bu çalışmada çeviri becerisi ile okuma becerisi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla deneysel bir araştırma yapılmıştır. Yapı ve anlam odaklı çeviri öğretimin yapıldığı çeviri dersinde öğrencilerin okuma becerileri ve çeviri becerileri karşılaştırılmıştır. Bu iki beceri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Ölçme araçları olarak İngiliz Dili Eğitimi alanında uzman üç eğitimci tarafından hazırlanan çeviri testi ve ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) sınavından okuma parçaları seçilmiştir. Çalışma Gazi Ünivesitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı ikinci sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. 2009-2010 güz döneminde uygulama yapılarak deney öncesi ve sonrası öğrencilerin okuma ve çeviri becerileri ölçülmüştür. Ayrıca öğrencilerin okuma becerileri iyi, orta ve kötü olarak seviyelendirilmiş ve seviyelerine göre çeviri becerileri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda anlam odaklı çeviri öğretiminin yapı odaklı çeviri öğretimine göre öğrencilerin okuma becerilerinin daha fazla yükselttiği ve ayrıca okuma düzeyi iyi ve orta olan öğrencilerin daha iyi çeviri yaptıkları saptanmıştır.
Keywords: Translation; okuma becerisi; yabancı dil öğretimi; Çeviri; correlation; reading skill; foreign language teaching; ilişki; Translation; reading skill; correlation; foreign language teaching; L; Çeviri; okuma becerisi; ilişki; yabancı dil öğretimi; Education; 4. Education