Corythucha ciliata (Say, 1832)’nın (Heteroptera, Tingidae) Kastamonu Şehir Merkezinde Bulunan Platanus orientalis L. Türü Üzerindeki Yoğunluğunun Araştırılması - Küçükbasmaci, İbrahim; Şahi̇n, Selime; Eker, Gülzade (Kastamonu University, 2016)
Cinar dantel bocegi Corythucha ciliata (Say, 1832) cinar agaclarinda ciddi zarara neden olan istilaci bir turdur. Dogal yayilis alani Kuzey Amerika olan C. ciliata ’nin Avrupa icin ilk kayit tarihi 1964’un sonlaridir. Turkiye’de ilk kez 2007 yilinda Bolu ilinden kaydedilmisken, Kastamonu’da ilk kez 2014 yilinda tespit edilmistir. Kastamonu sehir merkezinde belirledigimiz 19 lokalitede bulunan 761 Platanus orientalis L. agacinin 190 tanesi ornekleme yontemiyle belirlenmistir. Belirlenen cinar agaclari 2014 Eylul ve 2015 Ocak aylari arasinda farkli zamanlarda incelenerek C. ciliata istilasina ugramis agaclar tespit edilmeye calisilmistir. 2014 Eylul ve Ekim aylarinda 380 agac incelenmis, 119 agacta C. ciliata turune ait toplam 1657 ergin ve 757 nimf toplanmistir. Bununla birlikte bu agaclardan alinan yaprak orneklerinde ergin ve nimflerin etkileri olan klorotik lekelenmeler, diski artiklari ve yumurtalar gorulmustur. Ayrica 2015 Ocak ayinda agaclarin govdeleri incelenmis, 40 agacta, kabuk altinda kislayan 63 ergin toplanmistir. Kastamonu sehir merkezinin ana artelerinin peyzajinda kullanilan P. orientalis agaclarinin yaklasik %31’inin C. ciliata istilasina maruz kaldigi saptanmistir. Kastamonu’da hem dogal yayilisa sahip hem de sehir merkezinin peyzajinda onemli bir yer tutan P. orientalis agaclari icin istilaci bir tur olan C. ciliata turu ciddi bir risk olusturmaktadir.
Keywords: Platanus orientalis; Corythucha ciliata; Kastamonu; Çınar dantel böceği; Platanus orientalis; Corythucha ciliata; Kastamonu; Sycamore lace bug; 15. Life on land